Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εισήλθαν στην πόλη της Σύρτης από τη δυτική και τη νότια πλευρά.

Το δίκτυο αυτό, το οποίο μετέδωσε την είδηση σε γραπτό τίτλο του, δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Παράλληλα και το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των νέων αρχών της Λιβύης εισήλθαν στη Σύρτη από τη δυτική είσοδο της πόλης.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έφτασαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, όπου τους υποδέχθηκε πλήθος εκατοντάδων Λίβυων.

«Λαέ της Λιβύης έχεις δείξει το θάρρος σου, σήμερα πρέπει να δείξεις ξανά θάρρος, θάρρος για συγχώρεση», δήλωσε ο Σαρκοζί μιλώντας προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία.

«Εμείς πιστεύουμε σε μια Λιβύη ενωμένη, όχι σε μια Λιβύη διαιρεμένη» πρόσθεσε.

«Είναι εξαίσιο να βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη Λιβύη», δήλωσε παράλληλα ο βρετανός πρωθυπουργός προς το πλήθος των εκατοντάδων Λίβυων που κυμάτιζαν γαλλικές και βρετανικές σημαίες.

Ο Κάμερον και ο Σαρκοζί είναι οι δύο πρώτοι δυτικοί ηγέτες που μεταβαίνουν στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Νέοι της Βεγγάζης, νέοι της Λιβύης, νεαροί Άραβες, η Γαλλία μπορεί να σας εκφράσει τη φιλία και την υποστήριξή της» συμπλήρωσε ο Σαρκοζί.

«Θελήσατε ειρήνη, θελήσατε ελευθερία, θέλετε οικονομική πρόοδο, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό του λιβυκού λαού», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.