Νορβηγικό εφετείο αποφάσισε σήμερα η προσεχής συνεδρίαση του δικαστηρίου στην οποία θα εξεταστεί το ζήτημα της κράτησης του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του ανθρώπου που κατηγορείται για τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο, να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Το εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία στη συνεδρίαση θα μπορούσαν είναι είναι παρόντες ο Τύπος, συγγενείς των θυμάτων και δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα των επιθέσεων.

Ο Μπράιβικ είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στο δικαστήριο την 19η Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία ζητεί να παραταθεί η κράτησή του για άλλες οκτώ εβδομάδες, από τις οποίες οι τέσσερις σε απομόνωση.

Μέχρι τώρα οι συνεδριάσεις για την υπόθεση γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα της νορβηγική αστυνομίας, η οποία δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Μπράιβικ να έχει συνεργούς.

Το εφετείο επικαλέστηκε αυτό το επιχείρημα και επεσήμανε ότι η έρευνα για την υπόθεση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Καθώς η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει ακόμη το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεργών, υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν στοιχεία, ανέφερε επίσης η απόφαση του εφετείου.

Άλλωστε οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων είχαν ζητήσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Γκάιρ Λίπεσταντ, δικηγόρος του Μπράιβικ, θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς ο πελάτης του επιθυμεί ανοιχτή δίκη.