Η σχέση της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη δημοσιοποίηση μιας επικριτικής έκθεσης για τα γεγονότα που οδήγησαν τη Βρετανία να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε πως η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς η έκθεση έδειξε πως η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο χωρίς ικανοποιητική νομική βάση ούτε τον κατάλληλο σχεδιασμό.

«Δεν πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάντα δίκιο σε όλα, αλλά πιστεύω πως η σύμπραξή μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλειά μας», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Είναι πάντα οι καλύτεροι εταίροι μας και θα πρέπει να εργαζόμαστε μαζί τους».

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως, ενώ η εισβολή στο Ιράκ δημιούργησε χώρο για την Αλ-Κάιντα, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως ο βίαιος ισλαμιστικός εξτρεμισμός άρχισε πολύ πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως στη στρατιώτη εμπλοκή της Βρετανίας στο Αφγανιστάν δεν επαναλήφθηκαν οι αστοχίες στο σχεδιασμό που υπήρξαν το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ.

«Δεν δέχομαι ότι οι ίδιες αστοχίες είναι με κάποιον τρόπο εμφανείς και όσον αφορά τον σχεδιασμό στο Αφγανιστάν» δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Στο Αφγανιστάν, υπήρχε μια πολύ ξεκάθαρη σχέση με το καθεστώς των Ταλιμπάν, που έκανε τον οικοδεσπότη της Αλ-Κάιντα», δήλωσε.

«Ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία είχα υποστηρίξει τότε και εφάρμοσα όταν έγινα πρωθυπουργός, ήταν να εξασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την Αλ-Κάιντα, και είχαμε επιτυχία σ’ αυτή την επιδίωξή μας».