Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, δήλωσε ότι «θα ήταν σφάλμα οι Παλαιστίνιοι να ζητήσουν τώρα την αναγνώριση του κράτους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Αυτό αποτελεί πηγή διχασμού», σημειώνει ο Φρατίνι στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Για πολλά αραβικά κράτη, θα ήταν επιπλέον και δυσάρεστο. Σκεφτείτε απλώς τι θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ ασκούσαν το βέτο τους. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν τις ψευδαισθήσεις τους», προσέθεσε.

Ο Φρατίνι κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να έχουν μία κοινή θέση για το παλαιστινιακό κράτος.
«Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Αν διαιρεθεί η ευρωπαϊκή φωνή, μερικές φωνές ταχθούν υπέρ των Παλαιστινίων, μερικές φωνές υπέρ του Ισραήλ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό», σημείωσε.

«Αυτό θα οδηγούσε σε μια διαίρεση στο εσωτερικό της Ευρώπης, η οποία θα κατέληγε σε μια διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σε μια διαίρεση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο», σημείωσε.

«Γι’ αυτόν το λόγο θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε έναν πολύ αποδεκτό συμβιβασμό», υπογράμμισε, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους συμβιβασμό.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, προειδοποίησε σήμερα τους Παλαιστινίους για τις «σκληρές και σοβαρές συνέπειες του επικείμενου αιτήματός τους για την ένταξη στον ΟΗΕ ενός κράτους της Παλαιστίνης».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να υποβάλλει το αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην πρωτοβουλία αυτή αντιτίθενται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και τάσσονται υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.