Απαιτείται περισσότερη συνεργασία, όχι λιγότερη, προκειμένου να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις απειλές για την ασφάλειά της, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων (ACI Europe), με αφορμή το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών αεροδρομίων είναι ένα θέμα που επανεξετάζεται εξονυχιστικά μετά την επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον περασμένο Μάρτιο. Στη Βρετανία, η εθνική ασφάλεια έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ενόψει του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζει ότι η Βρετανία θα είναι περισσότερο ασφαλής εντός της ΕΕ ενώ οι υποστηρικτές του Brexit απαντούν ότι με εντατικότερους ελέγχους στη μετανάστευση θα μειωνόταν η απειλή και ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών δεν θα επηρεαζόταν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Ογκουστέν ντε Ρομανέ, ο πρόεδρος του ACI Europe και διευθύνων σύμβουλος του φορέα διαχείρισης των αεροδρομίων του Παρισιού, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία της σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων θα είναι δυσκολότερη τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ στην περίπτωση ενός Brexit.

Το ACI Europe υποστηρίζει ότι οι επιπρόσθετοι έλεγχοι στις εισόδους των τερματικών σταθμών των αεροδρομίων δεν αποτελούν τη λύση για τη βελτίωση της ασφάλειας. «Αποτελεσματική και στιβαρή ασφάλεια δεν σημαίνει -και ποτέ δεν σήμαινε- να σταματάμε τους τρομοκράτες αφού βρεθούν μέσα στο αεροδρόμιο. Το θέμα είναι να τους εντοπίζουμε και να τους σταματάμε πριν καν φτάσουν στο αεροδρόμιο», τόνισε ο ντε Ρομανέ.