Από τις επτά το πρωί, τοπική ώρα, περισσότεροι από 13 εκατ. Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση 1.342 δημοτικών συμβουλίων της χώρας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις 25 πόλεων που είναι πρωτεύουσες περιφέρειας.

Οι κάλπες πρόκειται να παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις έντεκα το βράδυ. Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται, μεταξύ των άλλων, στην Ρώμη, στο Μιλάνο, στην Νάπολη, στο Τορίνο, στην Τεργέστη και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

Μεγάλο μέρος των αναλυτών τονίζει, πως αναμένεται να γίνει αισθητή η απογοήτευση των ιταλών από την πολιτική -ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο- λόγω και σειράς πρόσφατων σκανδάλων. Κατά συνέπεια, πολλοί ψηφοφόροι είναι πιθανόν να επιλέξουν την αποχή και ως μορφή έμμεσης διαμαρτυρίας.

Στην Ρώμη, οι κύριοι υποψήφιοι που διεκδικούν την δημαρχία είναι πέντε, με επικρατέστερη, σύμφωνα με τις διάφορες δημοσκοπικές έρευνες, την Βιρτζίνια Ράτζι, του κινήματος Πέντε Αστέρων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, στήριξε με κοινή προεκλογική εμφάνιση τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, και πρώην ριζοσπάστη πολιτικό, Ρομπέρτο Τζακέττι. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξε, τελικά, τον ανεξάρτητο επιχειρηματία ‘Αλφιο Μαρκίνι, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια αριστερής παράδοσης. Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι υποστηρίζεται από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ η «Ιταλική Αριστερά» διεκδικεί τη δημαρχία της πρωτεύουσας με υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Λέττα, Στέφανο Φασσίνα. Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Ρώμης -σύμφωνα με έρευνα- σκέφτεται σοβαρά να μην πάει να ψηφίσει.

Σε γενικές γραμμές μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σε όλες οι μεγάλες πόλεις-εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις- η μάχη θα κριθεί σε δυο εβδομάδες με την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Μόνη εξαίρεση θα μπορούσε να αποδειχθεί, ίσως, η Μπολόνια, όπου ο σημερινός δήμαρχος και υποψήφιος των «δημοκρατικών» του Ρέντσι, Βιρτζίνιο Μέρολα, σε ορισμένα γκάλοπ των περασμένων ημερών ξεπέρασε το 50% της πρόθεσης ψήφου.

«Το πραγματικό ματς που μας ενδιαφέρει, πάντως, δεν είναι αυτό, είναι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών», δήλωσε με νόημα ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Για το κίνημά μας, τίποτα δεν είναι αδύνατον και αυτή την φορά, με την βοήθεια των ρωμαίων, θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την Αιώνια Πόλη για να την αλλάξουμε ριζικά» απάντησε, όμως, ο ιδρυτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλλο.