Η έκρηξη μιας ισχυρής βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε χαρτοφύλακα έξω από δικαστήριο στο Νέο Δελχί σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε 61 σήμερα σε μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία σύμφωνα με τις αρχές ανέλαβε μια εξτρεμιστική οργάνωση που φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 10:17 τοπική ώρα (07:47 ώρα Ελλάδας) δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους περίπου 1,2 μ. κοντά στο χώρο υποδοχής του δικαστηρίου όπου εκδίδονται άδειες εισόδου για τους δικηγόρους και τους επισκέπτες στο κτίριο. Στην ουρά για να εισέλθουν βρίσκονταν πάνω από 150 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας, η οργάνωση Χαρκάτ-ουλ-Τζιχάντ-Ισλάμι («Κίνημα του Ισλαμικού Αγώνα», HUJI), η οποία θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα και διατηρεί βάσεις στο Πακιστάν και στο Μπανγκλαντές, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε. Ο Ίλιας Κασμίρι, που οι αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρόσφατα σκοτώθηκε στο Πακιστάν, χαρακτηριζόταν ο επικεφαλής του HUJI και ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοάν Σινγκ βρίσκεται στο Μπανγκλαντές, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη ινδού πρωθυπουργού στη χώρα αυτή έπειτα από 12 χρόνια.

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την εθνική υπηρεσία ερευνών της Ινδίας η οργάνωση καλεί το Νέο Δελχί να ανακαλέσει τη θανατική ποινή που έχει επιβληθεί σε έναν καταδικασμένο για την επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο το 2001 και προειδοποιεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε επιθέσεις σε δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αυτό το μήνυμα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά διότι το HUJI είναι μια πολύ σημαντική τρομοκρατική οργάνωση ανάμεσα στους στόχους της οποίας ένας είναι η Ινδία», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών, Σ.Κ. Σίνχα, στους δημοσιογράφους.

Η έκρηξη σημειώθηκε παρά το ότι έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας σε σημαντικές τοποθεσίες εν όψει της επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερους από δύο μήνες μετά τη συγχρονισμένη τριπλή βομβιστική επίθεση στο Μουμπάι με 24 νεκρούς, επίθεση για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.