Την αναβολή ή την μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο σε διαφορετική περιοχή ζητούν με επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 125 κορυφαίοι επιστήμονες.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό κάνουν την διεξαγωγή των Αγώνων στο Ρίο «ανήθικη» και ζητούν από τον Οργανισμό να αλλάξει επειγόντως τις οδηγίες για τον Ζίκα, που σχετίζεται με σοβαρή γενετική ανωμαλία.

Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες στην επιστολή τους στον «ΠΟΥ» αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες θα βρεθούν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες και ενδεχομένως να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους έχοντας ήδη κολλήσει τον ιό».

Αυτό προκύπτει από τις μελέτες και τις έρευνες των επιστημόνων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο ιός που εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από περίπου ένα χρόνο, όχι απλά δεν βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά πλέον υπάρχουν συνεχή κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το «αδύναμο» σύστημα υγείας στη χώρα.