Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα ότι η Άγκυρα χρειάζεται να συζητήσει με τους θεσμούς της Ε.Ε. αναφορικά με τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή της κρίσιμης σημασίας συμφωνίας για το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων.

Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν και η Μέρκελ συμφώνησαν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που θεωρείται υπερβολικά ευρεία. Ο Ερντογάν αντιτείνει όμως πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.