O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από την Αυστραλή ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ να προσφέρει τις υπηρεσίες της προκειμένου να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του πλανήτη για το δράμα των προσφύγων μεσούσης μιας προσφυγικής κρίσης χωρίς προηγούμενο, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (HCR) ανακήρυξε την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό ως τη νέα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης, έναν ρόλο που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναλάβει η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.

«Είμαι βαθιά υπερήφανη που θα αναλάβω αυτόν τον ρόλο» δήλωσε η 46χρονη Μπλάνσετ υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει «κρισιμότερη περίοδος για να βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων και να επιδείξει αλληλεγγύη». «Διανύουμε μια περίοδο κρίσης χωρίς προηγούμενο και πρέπει να υπάρχει καταμερισμός των ευθυνών σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε η ίδια.

Τον προηγούμενο χρόνο, ένας αριθμός ρεκόρ 60 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο εκτοπίστηκε, το ένα τρίτο και πλέον εξ αυτών είναι πρόσφυγες, σύμφωνα με το HCR.

«Είναι σα να προσεγγίζουμε ένα σταυροδρόμι, θα επιλέξουμε τον δρόμο της συμπόνιας ή εκείνον της αδιαλλαξίας;» σχολίασε η ηθοποιός.

«Ως μητέρα θέλω τα παιδιά μου να επιλέξουν το δρόμο της συμπόνιας» υπογράμμισε η ίδια.

Πρόσφατα η Κέιτ Μπλάνσετ επισκέφθηκε την Ιορδανία για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις αρωγής για τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τα τελευταία 5 χρόνια λόγω του πολέμου που μαίνεται στην χώρα τους.

Εκεί συναντήθηκε με οικογένειες και άκουσε τις ιστορίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συνεργάζεται ήδη, εδώ κι έναν χρόνο, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν με τη βία.