Η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία της για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 150 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη βορειοανατολική Συρία, καταδικάζοντας μια «απροκάλυπτη επιθετική ενέργεια», δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διεμήνυσε ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στη συριακή επικράτεια.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως «πληροφορηθήκαμε με βαθιά ανησυχία την είδηση περί της εισόδου 150 Αμερικανών στρατιωτών στη συριακή επικράτεια, στην περιοχή Ρμέιλαν». Δεν έγινε καμιά αναφορά στην πηγή αυτών των πληροφοριών.

Η αεροπορική βάση Ρμέιλαν βρίσκεται σε μια περιοχή της Συρίας την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που οι ΗΠΑ θεωρούν έναν σημαντικό σύμμαχο στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτυχθούν έως και 250 Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Συρία για να βοηθήσουν τους ντόπιους μαχητές να αντιμετωπίσουν το ΙΚ.