Περισσότεροι από 20.000 ισραηλινοί «αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Το κίνημα είναι αρκετά αποδυναμωμένο. Στις πρώτες συγκεντρώσεις, τον περασμένο Ιούλιο, οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν τις 300.000. Οι διοργανωτές απέδωσαν τη μείωση της συμμετοχής στη νέα έξαρση της βίας με τους Παλαιστίνιους.

«Τα προβλήματα ασφαλείας πάντα υπήρχαν στο Ισραήλ. Δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας», είπε ο φοιτητής Ιτζίκ Σμούλι μιλώντας στους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, καλώντας να διοργανωθεί μια «πορεία ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων σε μια εβδομάδα.

Επίτιμος προσκεκλημένος στην πορεία στο Τελ Αβίβ ήταν ο Νόαμ Σαλίτ, πατέρας του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που είχε αιχμαλωτιστεί στη Λωρίδα της Γάζας το 2006, Κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να «καταβάλει το τίμημα που απαιτείται για να έλθει ο Γκιλάντ στην πατρίδα» ή να παραιτηθεί.

Αν και η μεσαία τάξη και οι φοιτητές είναι οι πιο ενεργές δυνάμεις στο κίνημα των ισραηλινών «αγανακτισμένων», οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τις κινητοποιήσεις τους –τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας– υποστηρίζει ως και το 88% του πληθυσμού.