Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε σήμερα ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Λιβύη από τα μέσα Φεβρουαρίου που άρχισε η εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

«Δεν έχω στη διάθεσή μου ακριβή αριθμό, αλλά η ένοπλη σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 20.000 ανθρώπων», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη, «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.

Ερωτηθείς για την πιθανή παρουσία χημικών όπλων στη χώρα, ο Άμπντελ Τζαλίλ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος, καθώς «ως πρώην μέλος του καθεστώτος, γνωρίζω καλά ότι τα όπλα αυτά είναι πλέον άχρηστα».

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε επίσης να ανταμείψει κατά την ανοικοδόμηση της χώρας του τα κράτη που βοήθησαν τη Λιβύη «βάσει της υποστήριξης» που προσέφεραν στους εξεγερμένους.

«Δεσμευόμαστε να ευνοήσουμε τις χώρες που μας βοήθησαν, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της Λιβύης. Θα τους μεταχειριστούμε βάσει της υποστήριξης που μας προσέφεραν», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του στις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα και σε αυτές που αποδέσμευσαν λιβυκούς πόρους στο εξωτερικό που είχαν παγώσει.

Παράλληλα ο αξιωματούχος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Φάτχι Μπάτζα δήλωσε σήμερα έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι διπλωμάτες της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την αποδέσμευση λιβυκών πόρων που έχουν παγώσει, το οποίο θα επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να λάβουν 2,5 δισ. δολάρια από τους πόρους της Λιβύης στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά κάτι κινείται. Θα πάρουμε περίπου 2,5 δισ. δολάρια ως το τέλος του μήνα», σημείωσε ο Μπάτζα.