Το ΝΑΤΟ βοηθά τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς στην αναζήτηση του Μουαμάρ Καντάφι και των γιων του, παρέχοντας πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα ότι βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη και συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε καναδική εταιρία, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις επιχειρήσεις κατασκοπείας των στρατευμάτων του Καντάφι.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Zariba Τσαρλς Μπάρλοου,  , που ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, ελέγχεται με τηλεχειρισμό και κοστίζει 100.000 δολάρια.

«Οι αντικαθεστωτικοί ήθελαν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό», δήλωσε ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού στρατού Τσαρλς Μπάρλοου που μετέβη στις αρχές Ιουλίου στη Μισράτα για να εκπαιδεύσει τους αντάρτες στη χρήση του αεροσκάφους. Όπως τόνισε, οι αντικαθεστωτικοί που συνάντησε δεν ήταν πρώην στρατιώτες του λιβυκού στρατού, αλλά πολίτες χωρίς πείρα στον χειρισμό τέτοιων μηχανημάτων.