Μια ομάδα δημοσιογράφων έχει πολιορκηθεί και κρατείται όμηρη από δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μέσα σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Οι 35 ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι τις τελευταίες πέντε μέρες, που κρατούνται, έξω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου τα δωμάτια κοστίζουν 570 τη νύχτα, ακούγονται εκρήξεις από ρίψη πυραύλων και χειροβομβίδων ενώ οι πυροβολισμοί δεν έχουν σταματήσει.

Δεν τους επιτρέπεται να βγουν από το ξενοδοχείακό συγκρότημα ενώ ένοπλοι φρουροί περιπολούν στους διαδρόμους κρατώντας στα χέρια τους καλάζνικοφ AK47.

Πιστεύεται ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται 12 βρετανοί δημοσιογράφοι, αρκετοί αμερικάνοι περιλαμβανομένου του 78χρονου πρώην γερουσιαστή Walter Fauntroy, καθώς και ένας ινδός βουλευτής.

Οι απαγωγείς έχουν ορκιστεί ναυπερασπιστούν τη χώρα τους εναντίον των ανταρτών και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν τοποθετηθεί στην οροφή.

Παρά το πολυτελές σκηνικό του πεντάστερου ξενοδοχείο, αρκετά τμήματα αυτού δεν έχουν καν ηλεκτρικό ενώ υπάρχει και διακοπή νερού, την ώρα που τα αποθέματα τροφίμων και τα εμφιαλωμένα νερά αρχίζουν να εξαντλούνται.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Matthew Price, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «η πολιορκία του Rixos» και περιέγραψε την κατάσταση ως απελπιστική. «Χειροτέρεψε τη νύχτα, όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν ήμασταν ελεύθεροι να φύγουμε από το ξενοδοχείο με δική μας ευθύνη».

«Είναι αδύνατο να περάσουμε από τους φρουρούς και δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους δρόμους έξω από το ξενοδοχείο. Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται απελπιστική εδώ πέρα» πρόσθεσε.

Ο ρεπόρτερ του CNN, Matthew Chance, έγραψε στο Twitter του: «Είναι όλοι φοβισμένοι και ανησυχούν. Τίποτε δε δείχνει ότι αυτό είναι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Έχουμε λίγο νερό ακόμη αλλά τα φαγητά έχουν αρχίσει να χαλάνε. Θα θέλαμε να μπορούμε να μεταφερθούμε σε ένα πιο ασφαλές σημείο και να διαπραγματευτούμε τη διαφυγή μας, αλλά συνεχώς μας αποτρέπουν. Ελπίζουμε ότι ο εφιάλτης αυτός θα έχει ευτυχές τέλος».

Ο δημοσιογράφος του AP, Dario Lopez-Mills, περιέγραψε το ξενοδοχείο ως «φυλακή 570 ευρώ τη βραδιά, με σπα αλλά χωρίς νερό, με κλιματισμό αλλά χωρίς ρεύμα, με κεριά αλλά χωρίς καθόλου ρομαντισμό».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η ομάδα αναζητά καταφύγιο στο ισόγειο του ξενοδοχείο, όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο, κάθε φορά που οι ανταλλαγές πυροβολισμών εντείνονται.