Σύμβουλος του προέδρου της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγα, δήλωσε σήμερα ότι η Νικαράγουα είναι έτοιμη να χορηγήσει άσυλο στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Την ίδια ώρα ο κληρονόμος του θρόνου του πρώην βασιλείου της Λιβύης, ο Μοχάμεντ αλ-Σενούσι δήλωσε «έτοιμος να υπηρετήσει» τη χώρα του, εφόσον ο λαός το επιθυμεί.

Στη Μανάγουα, ο Μπαγιάρντο Άρτσε, σύμβουλος του Ορτέγα για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε πως, «αν κάποιος ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να δώσουμε θετική απάντηση επειδή είχε δοθεί άσυλο σ’ αυτό το λαό (της Νικαράγουας) όταν μας δολοφονούσε η δικτατορία του Σομόσα».

Ο Άρτσε δεν κατονόμασε τον συνταγματάρχη Καντάφι, όμως έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας σε δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν σχετικά με τις εικασίες για το ενδεχόμενο να δοθεί άσυλο στον λίβυο ηγέτη, φίλο του νικαραγουανού προέδρου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως ότι η Νικαράγουα δεν διαθέτει πρεσβεία στην Τρίπολη και δε γνωρίζει «πώς θα μπορούσε να έρθει ο Καντάφι από τη Λιβύη».

Ο Ορτέγα συνδέθηκε με φιλία με τον Καντάφι στη δεκαετία του 1980, όταν ήταν επικεφαλής μιας επαναστατικής κυβέρνησης (1979-1990) που ανέβηκε στην εξουσία με τα όπλα αφού ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα.

Στο μεταξύ, ο κληρονόμος του θρόνου του πρώην βασιλείου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Σενούσι, ο οποίος είναι εξόριστος εδώ και 23 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» πως είναι έτοιμος να υπηρετήσει τη χώρα του, αν το επιθυμεί ο λαός.

«Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει», δήλωσε ο 49χρονος αλ-Σενούσι στη συνέντευξη αυτή και ζήτησε τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού κράτους», σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη δημοσίευσή της.

«Νιώθω απίστευτα ευτυχισμένος και υπερήφανος για το λαό μου βλέποντας τη σημαία της ελευθερίας να κυματίζει στην Τρίπολη», είπε στην εφημερίδα.

Ο Αλ-Σενούσι δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες διεξήγαγε συνομιλίες με προσωπικότητες στη Γαλλία και συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον Αλ-Σενούσι, η Λιβύη δεν κινδυνεύει να γίνει μια ακυβέρνητη χώρα. «Όχι! Η Λιβύη δεν είναι το Αφγανιστάν ή το Ιράκ ή η Υεμένη. Το σύστημα των φυλών είναι εντελώς διαφορετικό. Οι φυλές δεν θέλουν την εξουσία, θέλουν μια λογική ζωή. Οι Λίβυοι δεν είναι φανατικοί μουσουλμάνοι», δήλωσε.

Ο Αλ-Σενούσι είχε μιλήσει τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παιδί του ανιψιού του βασιλιά Ιντρίς του 1ου, που καθαιρέθηκε το 1969 από τον Μουάμαρ Καντάφι, είναι ο γιος του Χάσαν αλ-Σενούσι, που το 1956 ορίστηκε από τον Ιντρίς πρίγκιπας διάδοχος και πέθανε το 1992. Η πριγκιπική οικογένεια, αφού αρχικά συνέχισε να ζει στη Λιβύη, εξορίστηκε το 1986 με την έγκριση του Καντάφι. Έκτοτε ο Αλ-Σενούσι ζει στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.