Χιλιάδες Υεμενίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Σαναά, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι, ζητώντας να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Οι επιχειρήσεις των αραβικών χωρών εναντίον των Χούτι ξεκίνησαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 26 Μαρτίου 2015. Στόχος ήταν να στηρίξουν τη «νόμιμη» κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και να εκδιώξουν από την πρωτεύουσα τους αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Έναν χρόνο αργότερα, ο συνασπισμός δεν έχει πετύχει τους στόχους του και χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

«Μαζί, ενάντια στην τυραννική σαουδαραβική επίθεση» έγραφε ένα μεγάλο πανώ που είχαν υψώσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Σαμπίνε της Σαναά. Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού πετούσαν την ίδια ώρα πάνω από την πρωτεύουσα, σπάζοντας το φράγμα του ήχου, σε μια επίδειξη δύναμης.

Τη διαδήλωση αυτή οργάνωσε το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του πρώην προέδρου και συμμάχου των ανταρτών Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ο οποίος εμφανίστηκε κάποια στιγμή, για λίγα λεπτά, στη συγκέντρωση.

«Από εδώ, τείνουμε το χέρι για την ειρήνη, την ειρήνη των γενναίων, για απευθείας συνομιλίες με το σαουδαραβικό καθεστώς, χωρίς να περάσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ, είπε ο Σάλεχ. Ωστόσο, κάλεσε το ΣΑ «να εκδώσει απόφαση επιβάλλοντας εμπάργκο» στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Οι αντάρτες Χούτι οργάνωσαν και αυτοί μια άλλη διαδήλωση στα βόρεια της πρωτεύουσας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Ο ηγέτης τους, ο Άμπντελ Μάλικ αλ χούτι απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του την Παρασκευή, με μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Έναν χρόνο μετά, διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης (…) Ο στόχος ήταν να βοηθηθεί ο υεμενίτικος λαός. Αυτή η βοήθεια πήρε τη μορφή (…) γενοκτονίας», είπε.

Η κατάληψη της Σαναά και άλλων περιοχών της Υεμένης από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2014 προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο Ριάντ που φοβάται ότι η σιιτική μειονότητα θα επεκτείνει την επιρροή του Ιράν. Όμως οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των Χούτι στο νότο ενώ οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους επωφελήθηκαν από το χάος και ενίσχυσαν την παρουσία τους στη χώρα.

Από τις συγκρούσεις στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι μέσα σε έναν χρόνο και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.