Το Ισραήλ απομάκρυνε τις τελευταίες ημέρες από την Υεμένη, όπου μαίνεται πόλεμος, 19 Εβραίους οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ των τελευταίων μελών μιας από τις πιο παλιές εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα το Εβραϊκό Πρακτορείο.

Με την απόρρητη αυτή επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, τελείωσε η «ιστορική αποστολή» για τον επαναπατρισμό από το 1949 των Εβραίων της Υεμένης, σημειώνει η οργάνωση αυτή. Περίπου 50 εβραίοι εξακολουθούν να ζουν στην Υεμένη, σχεδόν 40 από τους οποίους στην πρωτεύουσα Σαναά, οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα, διευκρινίζει.

«Το Εβραϊκό Πρακτορείο έχει διασώσει περίπου 200 εβραίους με μυστικές επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων δεκάδες τους μήνες που πέρασαν, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των επιθέσεων κατά της εβραϊκής κοινότητας και που η χώρα (η Υεμένη) βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το Εβραϊκό Πρακτορείο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του ισραηλινού κράτους, στην μετανάστευση και υποδοχή εκατομμυρίων εβραίων.

Από το 1949, το Εβραϊκό Πρακτορείο έχει «φέρει πίσω στην πατρίδα της, το Ισραήλ, την εβραϊκή κοινότητα της Υεμένης. Η ιστορική αυτή αποστολή ολοκληρώνεται σήμερα», σημειώνει ο επικεφαλής του Νατάν Σαράνσκι στην ανακοίνωση.