Ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μαζί με τουλάχιστον 150 πανεπιστημιακούς εκφράζουν σε σημερινή επιστολή τους την υποστήριξή τους στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., επιχειρηματολογώντας ότι ένα Brexit θα ήταν «καταστροφή» για την επιστήμη και την έρευνα.

Θα ήταν καταστροφή για την επιστήμη και τα βρετανικά πανεπιστήμια «αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ» προκαλώντας «μια απώλεια της ελευθερίας μετακίνησης των επιστημόνων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης», επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στους Times.

Οι περισσότεροι από 150 που υπογράφουν την επιστολή αυτή είναι μαθηματικοί, μηχανικοί και οικονομολόγοι του Κέμπριτζ, μέλη της βρετανικής Royal Society.

Στην επιστολή τους υποστηρίζουν ότι η επιστήμη είναι απαραίτητη για την ευημερία της Βρετανίας μακροπρόθεσμα και ότι η συμμετοχή της στην Ε.Ε. αύξησε τις χρηματοδοτήσεις για την επιστημονική έρευνα και επέτρεψε στη χώρα να προσελκύσει ευρωπαίους επιστήμονες.

Οι Βρετανοί θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν προς το παρόν μια σαφή τάση προς τη μία ή την άλλη πλευρά, δίδοντας μόνον ένα ελαφρύ προβάδισμα στο στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το οποίο αφήνει να διαφανεί ότι η αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη.