Την χολιγουντιανή επιχείρηση για τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που συνελήφθη την Παρασκευή μετά την απόδρασή του από τη φυλακή πριν από έξι μήνες,κατέγραψε άνδρας των ειδικών δυνάμεων με κάμερα στο κράνος του.

Παντού φαίνονται βαριά οπλισμένοι άνδρες και οι σφαίρες πέφτουν βροχή.

Η καταδίωξη του βαρόνου των ναρκωτικών τερματίστηκε την Παρασκευή στην παραθαλάσσια πόλη Λος Μότσις, στην πολιτεία Σιναλόα, όπου άνδρες του σώματος Πεζοναυτών εξαπέλυσαν επιδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε σωματοφύλακες του Γκουσμάν σκοτώθηκαν και ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε.

Μερικές ώρες αργότερα ο Γκουσμάν μεταφερόταν με στρατιωτικό ελικόπτερο στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, από την οποία είχε αποδράσει την 11η Ιουλίου με τρόπο βγαλμένο από σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.

Η σύλληψη του φυγά κατέστη δυνατή χάρη κυρίως στις επαφές που αποπειράθηκε να κάνει ο βαρόνος των ναρκωτικών με παραγωγούς και ηθοποιούς προκειμένου να γυριστεί μια αυτοβιογραφική ταινία για τον ίδιο. Αυτή ήταν «μια σημαντική διάσταση που μας επέτρεψε να τον εντοπίσουμε», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Αρέλι Γκόμες Γκονσάλες.

Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών, ο Γκουσμάν και ο επικεφαλής της ασφάλειάς του προσπάθησαν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Αφού κινήθηκαν μέσα σε έναν αποχετευτικό αγωγό για περίπου ένα χιλιόμετρο, οι δύο άνδρες βγήκαν από ένα φρεάτιο απορροής κι έκλεψαν ένα αυτοκίνητο πριν τελικά συλληφθούν από τους στρατιωτικούς. Η πάγια χρήση υπόγειων στοών από τον Γκουσμάν ήταν ένα στοιχείο που είχε συνυπολογιστεί στην επιχείρηση, εξήγησαν οι μεξικανικές αρχές.