Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι κινεί τις διαδικασίες έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που συνελήφθη την Παρασκευή μετά την απόδρασή του από τη φυλακή πριν από έξι μήνες, ενώ ένας δικηγόρος του Γκουσμάν διεμήνυσε πως θα αποδυθεί σε σκληρή μάχη για να αποτρέψει την παράδοση του πελάτη του στις αμερικανικές αρχές.

Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο μέχρι πρόσφατα απέκλειε την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών, αλλά η θεαματική απόδραση του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα τον περασμένο Ιούλιο, η οποία κατάφερε βαρύ πλήγμα στην εικόνα του, πιθανόν άλλαξε τα δεδομένα.

Μετά τη νέα σύλληψη του Γκουσμάν Λοέρα, αρχίζουν «οι διάφορες διαδικασίες για την έκδοσή» του στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, χωρίς πάντως να προσδιορίσει την πιθανή ημερομηνία της παράδοσής του.

Οι μεξικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι είχαν λάβει πέρυσι τον Ιούνιο δύο εντάλματα σύλληψης και έκδοσης του Γκουσμάν και οι συνήγοροί του έχουν τρεις ημέρες για να προβάλουν ενστάσεις.

Ένας από τους δικηγόρους του βαρόνου των ναρκωτικών, ο Χουάν Πάμπλο Μπαντίγιο, δεσμεύτηκε ότι θα φθάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο αν χρειαστεί.

«Έχει αρχίσει μια δικαστική μάχη στο πλαίσιο του Συντάγματος, θα είναι πολύ σοβαρή, πολύ σκληρή», είπε ο Μπαντίγιο στους δημοσιογράφους μπροστά στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, 90 χλμ. από την πρωτεύουσα, όπου ο «Ελ Τσάπο» μετήχθη εκ νέου το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη σύλληψή του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη το Μεξικό για τη σύλληψη του αφεντικού του καρτέλ Σιναλόα, χωρίς πάντως να ασκήσει μέχρι τώρα δημόσια πίεση για την έκδοσή του.

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, έχουν καλέσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έκδοση του Γκουσμάν στις ΗΠΑ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, από τους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έκρινε από την πλευρά του ότι με δεδομένο πως ο Γκουσμάν έχει «ήδη αποδράσει δυο φορές από τις μεξικανικές φυλακές», δεν πρέπει να χαθεί «η τρίτη ευκαιρία να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης» στις ΗΠΑ.

Η καταδίωξη του βαρόνου των ναρκωτικών τερματίστηκε την Παρασκευή στην παραθαλάσσια πόλη Λος Μότσις, στην πολιτεία Σιναλόα, όπου άνδρες του σώματος Πεζοναυτών εξαπέλυσαν μια επιδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας πέντε σωματοφύλακες του Γκουσμάν σκοτώθηκαν και ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε.

Μερικές ώρες αργότερα ο Γκουσμάν μεταφερόταν με στρατιωτικό ελικόπτερο στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, από την οποία είχε αποδράσει την 11η Ιουλίου με τρόπο βγαλμένο από σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.

Η σύλληψη του φυγά κατέστη δυνατή χάρη κυρίως στις επαφές που αποπειράθηκε να κάνει ο βαρόνος των ναρκωτικών με παραγωγούς και ηθοποιούς προκειμένου να γυριστεί μια αυτοβιογραφική ταινία για τον ίδιο. Αυτή ήταν «μια σημαντική διάσταση που μας επέτρεψε να τον εντοπίσουμε», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Αρέλι Γκόμες Γκονσάλες.

Ερευνητές παρακολουθούσαν από τον Δεκέμβριο το σπίτι όπου συνελήφθη ο Γκουσμάν την Παρασκευή. Η επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψή του δεν σταμάτησε ποτέ τους έξι μήνες που πέρασαν από την απόδρασή του.

Κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών, ο Γκουσμάν και ο επικεφαλής της ασφάλειάς του προσπάθησαν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας το αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Αφού κινήθηκαν μέσα σε έναν αποχετευτικό αγωγό για περίπου ένα χιλιόμετρο, οι δύο άνδρες βγήκαν από ένα φρεάτιο απορροής κι έκλεψαν ένα αυτοκίνητο πριν τελικά συλληφθούν από τους στρατιωτικούς. Η πάγια χρήση υπόγειων στοών από τον Γκουσμάν ήταν ένα στοιχείο που είχε συνυπολογιστεί στην επιχείρηση, εξήγησαν οι μεξικανικές αρχές.

Πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση σημείωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα αφήσει αποκλειστικά την μεξικανική κυβέρνηση να πιστωθεί την επιτυχία της επιχείρησης για τη σύλληψη του Γκουσμάν. Κατά τις ίδιες πηγές, αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες συμμετείχαν—τουλάχιστον—στη συγκέντρωση πληροφοριών για την επιχείρηση. Χθες ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ έκαναν σχόλια για το εάν η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει να εκδοθεί ο Χοακίν Γκουσμάν.

Από φτωχός αγρότης που καλλιεργούσε παράνομα ινδική κάνναβη, ο Γκουσμάν έφθασε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και ο πλέον καταζητούμενος λαθρέμπορος ναρκωτικών παγκοσμίως. Η μεξικανική κυβέρνηση τον είχε επικηρύξει για 3,8 εκατ. δολάρια (3,4 εκατ. ευρώ).