Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μέτρα χωρίς χρονοτριβή για να σταματήσει η βία στη Συρία.

«Είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει μια σαφή θέση για την αναγκαιότητα να τεθεί τέλος στη βία», είπε η Άστον σε ανακοινωθέν της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συγκληθεί κατεπειγόντως αργότερα εντός της ημέρας, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να πληροφορήθηκε «με αποτροπιασμό» τις εξελίξεις και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να επιδιώξει την απομόνωση του καθεστώτος στην Δαμασκό.

Η Ιταλία και Γερμανία ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε να «ενταθεί η διεθνής πίεση» στη Συρία.

Ο βέλγος ΥΠΕΞ Στίβεν Βανάκερε δήλωσε από την πλευρά του ότι συμφωνεί με την «γερμανική και γαλλική πρόταση να υπάρξει διάλογος σε βάθος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ώστε να δοθεί «ένα σαφές μήνυμα στο συριακό καθεστώς πως αυτή η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Η ΕΕ νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις κυρώσεις που επιβάλει σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δεσμεύοντας πόρους και επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε πέντε ακόμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που φέρονται να συνδέονται με την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.

Η επίσημη έγκριση των νέων κυρώσεων, που αποφασίστηκαν από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται αφού η ΕΈ κατηγόρησε τη Συρία ότι «σφάγιασε» αδιακρίτως αμάχους στην πόλη Χάμα το σαββατοκύριακο.

Ανακοινώνοντας την επέκταση των κυρώσεων η Άστον επισήμανε ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν «η συριακή ηγεσία συνεχίσει τον δρόμο που ακολουθεί».