Χωρίς απάντηση παραμένει το ερώτημα κατά πόσο το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Μάριου Καρογιάν θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια και θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μετά την αποψινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι έγινε επί της ουσίας συζήτηση και ότι συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για συνέχιση του μεταξύ τους διαβούλευσης τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Καρογιάν πρόσθεσε ότι αυτές οι συναντήσεις αφορούν τον πυρήνα των ζητημάτων της διακυβέρνησης, που έχουν να κάνουν με τον πολίτη, την κοινωνία, την πατρίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΗΚΟ θέτει τρεις όρους για συνέχιση της συνεργασίας του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Πρώτον, να υπάρξει κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης από μηδενική βάση, στο οποίο να συμπεριλαμβάνεται το Κυπριακό, η οικονομία και ο ενεργειακός σχεδιασμός, δεύτερον, να υπάρξει πλήρης έρευνα και καταλογισμός ευθυνών για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και τρίτον, να υπάρξειιορισμός ανεξάρτητης επιτροπής με αντικείμενο την ανασυγκρότηση του κράτους και κυβερνητική δέσμευση υλοποίησης των υποδείξεων της επιτροπής.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στο Κυπριακό, αφού ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν είναι διατεθειμένος να αποσύρει, όπως ζητά το ΔΗΚΟ, τις προτάσεις του για εκ περιτροπής προεδρία, εποίκους και περιουσιακό. Τυχόν απόσυρση των προτάσεων θα φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις, εξήγησε στενός συνεργάτης του Προέδρου Χριστόφια.