Με επίσημο γραπτό ανακοινωθέν του ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μεταφέρει κοντά στο Μιλάνο μέρος του συνόλου των υπηρεσιών τριών υπουργείων.

«Έστω κι αν μπορεί κανείς να συμμερισθεί την πρόθεση να μειωθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν πολίτες και δημόσια διοίκηση, αυτό δεν μπορεί (. . .) να ακυρώνει πλήρως την φύση της Ρώμης, της έδρας της κυβέρνησης της αβασίλευτης Δημοκρατίας», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο ιταλός Πρόεδρος.

Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε με τον τρόπο αυτό στην τελετή εγκαινίων που οργανώθηκε πριν από πέντε ημέρες για τα «αποκεντρωμένα γραφεία» τεσσάρων υπουργείων, στην Μόντζα, έξω από το Μιλάνο: του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Μεταρρυθμίσεων και Απλούστευσης των Νόμων.

Κατ’ ουσίαν μεταφέρθηκαν μερικές μόνον υπηρεσίες, προς ικανοποίηση του αιτήματος της Λέγκας του Βορρά, που ζητούσε «να πάψουν να είναι μόνο στην Ρώμη, όλα τα υπουργεία και οι υπάλληλοί τους».

Αρχικά, ο Μπερλουσκόνι είχε δείξει πρόθυμος να συναινέσει στην μεταφορά τριών ή τεσσάρων υπουργείων, με όλο τους το δυναμικό. Στην συνέχεια, όμως, μετά από «πολεμικές» που ξέσπασαν με την αντιπολίτευση, έδωσε «πράσινο φως», μόνο για την μεταφορά μεμονωμένων υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε όμως ότι «τα συγκεκριμένα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χωρίς καν να δημοσιευθεί σχετικό διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Απευθυνόμενος στον Μπερλουσκόνι, υπογράμμισε ότι «θεώρησα αναγκαίο να σας γνωστοποιήσω αυτούς τους προβληματισμούς θεσμικού χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και συγκεκριμένες κινήσεις που συνδέονται με την ευθύνη μου ως εκπροσώπου της ενότητας της χώρας και εγγυητή αρχών και κανόνων που ορίζονται από το Σύνταγμα».

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά απάντησε σε υψηλούς τόνους στον ιταλό Πρόεδρο: «ο Ναπολιτάνο να μην ανησυχεί, τα “αποκεντρωμένα γραφεία” των υπουργείων θα μείνουν εκεί που βρίσκονται», είπε ο Μπόσι.

Η υπόθεση διχάζει και την κεντροδεξιά, καθώς τόσο η περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης Ρενάτα Πολβερίνι, όσο και ο δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης, Τζάνι Αλεμάνο (και οι δυο της μπερλουσκονικής παράταξης) έχουν ταχθεί ανοικτά, κατά της κίνησης αυτής της Λέγκας.

Όπως τονίζουν σχολιαστές, μένει να εξακριβωθεί αν η όλη «πολεμική» θα είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα επισπεύσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ή αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να πετύχει έναν δύσκολο συμβιβασμό, ανάμεσα στις απαιτήσεις του Μπόσι και τις υποδείξεις του Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.