Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος (ΡΤΚ), Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του ΔΗΣΥ, όπου αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων εξέτασαν τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας τους και προετοιμασίας της κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες για μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Μετά τις συνομιλίες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε για «κοινό όραμα» για μια επανενωμένη Κύπρο. «Σημειώσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο Κυπριακό, παρατηρώντας ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Με την ευχή να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα με μια συμφωνημένη λύση το συντομότερο δυνατό».

Με το νέο χρόνο ο κ. Ταλάτ θα μιλήσει για το Κυπριακό σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και θα ακούσει τους προβληματισμούς και το όραμα των μελών του. Επίσης, ο κ. Νεοφύτου στα γραφεία του ΡΤΚ, θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να μιλήσει σε στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, ορίστηκε ειδική επιτροπή που θα κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για σειρά δράσεων για την προετοιμασία των κοινοτήτων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού για την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα της κοινής συμβίωσης σε μια ενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα αναπτυχθεί περισσότερο με τις διασταυρούμενες επισκέψεις των προέδρων στα ανώτατα όργανα των αντίστοιχων κομμάτων. Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά ικανοποιητική και αναμένουμε μια λύση σύντομα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η θέση του ΡΤΚ.

Κληθείς να σχολιάσει, εάν έχει ενδείξεις για μια λύση σύντομα και πόσο σύντομα μπορεί να είναι, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι γνωρίζει πως το θέμα των χρονικών περιόδων προκαλεί λίγο την ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη και πρόσθεσε: «Για μένα το συντομότερο δυνατό και όπως λέει ο κ. Βασιλείου το προτιμότερο θα ήταν χθες».