Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι δεν τρέφει αυταπάτες για το 2016, αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο έτος η ΕΕ, όπως η προσφυγική κρίση ή το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Δεν τρέφω αυταπάτες», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων προτού αρχίσουν οι συνομιλίες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την οποία κλείνει μία από τις πιο θυελλώδεις χρονιές για την ΕΕ.

Χθες είχε πει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι για έναν συμβιβασμό με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ και συμφώνησαν να επιταχύνουν την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ένωση.

Ωστόσο ερωτηθείς σήμερα όσον αφορά το ακανθώδες θέμα της κατανομής των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «υπέρμετρα αισιόδοξος».

Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα μιλήσουν για τα μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, περίπου ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού με 130 νεκρούς, όπως και για την Τραπεζική Ένωση, που αποσκοπεί στην καλύτερη θωράκιση της Ευρώπης έναντι των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.