Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι «δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική» για βελτίωση των σχέσεων με τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα από τον τουρκικό στρατό.

«Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη σημερινή τουρκική ηγεσία, αν αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Σε μία «ατάκα» ο Ρώσος Πρόεδρος επιτέθηκε λεκτικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμικό καθεστώς που επί σειρά ετών εγκαθιδρύει στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «ο Κεμάλ Ατατούρκ θα γυρνούσε στον τάφο του εάν έβλεπε τους σημερινούς ισλαμιστές στην Τουρκία».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια «εχθρική ενέργεια» και δεν καταλαβαίνει γιατί η Τουρκία το έκανε αυτό. «Τί πέτυχαν με αυτό; Ίσως πίστευαν ότι θα φεύγαμε από εκεί (τη Συρία). Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα».

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του θα άρει όλους τους περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο μόλις τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Μόλις καταλήξουμε στους μηχανισμούς που με αξιόπιστο τρόπο θα εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών μας, θα άρουμε όλους τους περιορισμούς. Αυτό γίνεται κατ’ αρχήν σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους εταίρους μας», ανέφερε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των απευθείας πτήσεων προς την Αίγυπτο, που επιβλήθηκε όταν η Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συντριβή επιβατικού της αεροσκάφους πάνω από το Σινά στις 31 Οκτωβρίου οφειλόταν σε βόμβα, δεν σημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.