Μία αναπάντεχη τροπή πήρε από χθες η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, έπειτα από την βιαιοπραγία κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι από έναν νεαρό 16χρονο στην Ποντεβέδρα της Γαλικίας, γενέτειρα του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, πράξη που καταδίκασε σύσσωμη η αντιπολίτευση, δείχνοντας αλληλεγγύη και παίρνοντας θέση κατά τέτοιων φαινομένων.

O Ραχόι δέχθηκε την επίθεση στις 17:50 τοπική ώρα, σε κεντρικό σημείο της πόλης κι ενώ χαιρετούσε προσωπικά ψηφοφόρους και παιδιά. Όπως γίνεται ορατό κι από τα διάφορα ντοκουμέντα που λίγο μετά προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα και ιστοσελίδες, προβάλλοντας μέσα από το πλήθος, ο νεαρός Άντρες ντε Β.Φ, κατάφερε ένα χτύπημα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κι αμέσως μετά συνελήφθη από τους άνδρες της ασφαλείας του. Έκπληκτος εμφανίζεται κι ο Ραχόι να αναρωτιέται αμέσως μετά την επίθεση «πως μπόρεσε να συμβεί αυτό;»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νεαρός ανήκει σε οργανωμένη ομάδα οπαδών της τοπικής ομάδας της Ποντεβέδρα και μετά την πράξη του δήλωσε χαρούμενος και περήφανος.

Μετά την επίθεση, ο Ραχόι με φανερά τα σημάδια της βιαιοπραγίας στο πρόσωπό του, δήλωσε πως δεν εξάγει «κανένα πολιτικό συμπέρασμα από το γεγονός αυτό και κανείς άλλος επίσης δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο». Πάντως, η επικεφαλής της λίστας του Λαϊκού Κόμματος στη Σεγόβια Μπεατρίθ Εσκουδέρο έσπευσε να κατηγορήσει ως ηθικό αυτουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, υπονοώντας ότι αυτός έσπειρε τα δαιμόνια αποκαλώντας τον Ραχόι «ανέντιμο» κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης την περασμένη Δευτέρα, καλλιεργώντας την πόλωση.

Πάντως, ο Ραχόι αμέσως μετά την επίθεση δέχθηκε μηνύματα συμπάθειας και συμπαράστασης από τους υποψηφίους όλου του πολιτικού φάσματος (ακόμη κι από τους προέδρους της Καταλονίας Αρτούρ Μας και της Χώρας των Βάσκων Ινίγο Ουρκούλιου, με τους οποίους ξιφομαχεί διαρκώς για το θέμα της ανεξαρτησίας τους), από τον βασιλιά Φίλιππο, και από χιλιάδες οργανώσεις και απλό κόσμο. Όλοι ανεξαιρέτως στα μηνύματά τους καλούν τους ψηφοφόρους να μη παραχωρήσουν έδαφος σε ακραία φαινόμενα, που καμία σχέση δεν έχουν με τους κανόνες του δικαίου και της πολιτικής αναμέτρησης.

Σήμερα ο Ραχόι εξακολουθεί το κανονικό προεκλογικό του πρόγραμμα, επισκέπτεται την Βαρκελώνη στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια της Καταλονίας, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συμπέσει και με τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία (Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos και Άλμπερτ Ριβέρα των Θιουδαδάνος), οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εργασίες των ευρωπαϊκών κομμάτων που ανήκουν.