Αντιπρόσωποι των δύο αντίπαλων παρατάξεων που αντιμάχονται στη Λιβύη συμφώνησαν να ορίσουν ως προθεσμία την 16η Δεκεμβρίου για την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας, που υπεγράφη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται εδώ και ένα χρόνο με τις δύο πολιτικές εξουσίες, που διεκδικούν από πέρυσι την εξουσία, η μία με έδρα την Τρίπολη και η άλλη, η μόνη που αναγνωρίζεται διεθνώς, με βάση την ανατολική Λιβύη καθώς και με τις ένοπλες παρατάξεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο για τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη Λιβύη στην μάχη ενάντια στο ΙΚ, που έχει κατακτήσει εδάφη, εκμεταλλευόμενο το χάος που επικρατεί στη χώρα, ενώ ελέγχει τη δυτική πόλη της Σύρτης.

Ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ επαίνεσε τους αντιπροσώπους και των δύο παρατάξεων για την ανακοίνωση της συμφωνίας στην Τυνησία, έπειτα από δύο μέρες συζητήσεων, παρόλο που τόνισε πως οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.