Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν το μακελείο στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, με θύματα 14 ανθρώπους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Aamaq, που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Ωστόσο, τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν καμιά ένδειξη μετά την έρευνα στο σπίτι του ζευγαριού των δραστών ότι τα πρόσωπα αυτά συνδέονται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα μια πηγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πηγή αυτή είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να υποδεικνύει πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «ήξερε καν ποιοι ήταν» οι δράστες.

Εξάλλου μια πηγή η οποία πρόσκειται στη σαουδαραβική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Τασφίν Μαλίκ, που φέρεται να είναι το ένα από τα δύο πρόσωπα που διέπραξαν τη σφαγή, δεν είχε προσελκύσει την προσοχή των αρχών ενόσω ζούσε στη Σαουδική Αραβία.

Η πηγή ανέφερε πως η 27χρονη Μαλίκ δεν βρισκόταν σε οποιαδήποτε λίστα υπόπτων για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία που καταρτίζουν οι σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας και πρόσθεσε πως οι αρχές στο Ριάντ δεν είχαν κανέναν λόγο να θεωρούν πως είχε σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

FBI: Έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια

Σε κάθε περίπτωση όμως, η έρευνα για την επίθεση επαναπροσδιορίστηκε και πλέον έχει τον χαρακτήρα της έρευνας για μια «τρομοκρατική ενέργεια», γνωστοποίησε σήμερα η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

«Διεξάγουμε πλέον έρευνα για αυτές τις φρικτές πράξεις βάσει της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι (οι δράστες) είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς» την επίθεση πριν τη διαπράξουν, ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, στέλεχος του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες.