Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται» για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, παρά την ανακοίνωση από το Ισραήλ της αναστολής των επαφών με τους Ευρωπαίους όσον αφορά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ως απάντηση στη σήμανση των εισαγόμενων προϊόντων στην Ευρώπη που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, η ΕΕ συνεχίζει και θα συνεχίσει να εργάζεται για το θέμα αυτό στο πλαίσιο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, με τους εταίρους μας, με τις δύο πλευρές, γιατί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι προς όφελος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, των μεσολαβητών για την ειρήνη, μαζί με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε και «συζήτησε το θέμα σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου» στο περιθώριο της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τις επαφές με την ΕΕ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ως απάντηση στη σήμανση των εισαγόμενων προϊόντων στην ΕΕ που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε στις 11 Νοεμβρίου «ενδεικτική οδηγία» προς τα κράτη μέλη, για να αποσαφηνιστεί η εφαρμογή προηγούμενης ευρωπαϊκής απόφασης σχετικά με τη σήμανση της προέλευσης προϊόντων που προέρχονται από εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967.

Δυσαρεστημένος από την ευρωπαϊκή απόφαση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι «διέταξε την αναστολή των διπλωματικών επαφών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους εκπροσώπους της» εν αναμονή της «επανεκτίμησης» του ρόλου της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ είναι καλές και αυτό θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.