Το έδαφος του Μαυροβουνίου δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα για τη διέλευση ξένων μαχητών ή μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, για τους οποίους διεξάγεται έρευνα από την Interpol, τη Europol ή αρμόδιες υπηρεσίες χωρών, δήλωσε ο επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Interpol στο Μαυροβούνιο, Ντέγιαν Τζούροβιτς.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το στοιχείο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού, ιδίως εξαιτίας των γεγονότων στο άμεσο περιβάλλον, αλλά και πέρα από την Ευρώπη.

«Δίνεται μεγάλη προσοχή στη διεθνή αστυνομική συνεργασία και τη συμμετοχή των αστυνομικών υπηρεσιών του Μαυροβουνίου σε όλα τα σχέδια και τις δράσεις που αφορούν την τρομοκρατία, ώστε εγκαίρως να γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών και να υπάρχει πρόληψη στον τομέα αυτό», εξήγησε ο κ. Τζούροβιτς στην εφημερίδα της Ποντγκόριτσας «Ντνέβνε Νόβινε».

Σε ό,τι αφορά άτομα από το Μαυροβούνιο, ο κ. Τζούροβιτς εξήγησε ότι με τη συλλογή και ανταλλαγή στοιχείων μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας εντοπίστηκε ένας αριθμός υπηκόων του Μαυροβουνίου, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται ή βρέθηκαν σε πεδία μαχών σε άλλες χώρες. Λαμβάνονται μέτρα για να εξακριβωθούν όλα τα γεγονότα, σημείωσε.

Σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, με βάση τα επιχειρησιακά στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία του Μαυροβουνίου για τον αριθμό των ατόμων που ήταν ή σχεδιάζουν να ενταχθούν σε ξένες παραστρατιωτικές ή τρομοκρατικές ομάδες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το επίπεδο του κινδύνου είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες στο περιβάλλον, δήλωσε ο κ. Τζούροβιτς.