Σε εξαιρετικά δυσχερή διπλωματική θέση έχουν φέρει την Τουρκία οι καταγγελίες του διασωθέντος πιλότου του ρωσικού SU-24, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα ουδέποτε ειδοποίησε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πριν το καταρρίψει στη συνοριακή μεθόριο με τη Συρία. Επιπλέον, ο Ρώσος πιλότος, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην ρωσική αεροπορική βάση Χεμεϊμεέμ στη Συρία, διέψευσε ότι το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, την ώρα που η Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε και μέσω των διπλωματών της στην έκτακτη συνέλευση του ΝΑΤΟ της Τρίτης, κάνει λόγο για παραβίαση διάρκειας 17 δευτερολέπτων.

Το ρωσικό μαχητικό που καταρρίφθηκε χθες στα σύνορα Τουρκίας-Ρωσίας δέχτηκε επίθεση ενώ πετούσε πάνω από συριακό έδαφος και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία προειδοποίηση από τα τουρκικά αεροσκάφη, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ρώσος πιλότος, Κοσταντίν Μουραχτίν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήδη από την πρώτη στιγμή επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι προειδοποίησε δέκα φορές σε πέντε λεπτά τους Ρώσους πιλότους του SU-24 και στη συνέχεια κατόπιν πολιτικής εντολής Νταβούτογλου προχώρησε στην κατάρριψη «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής».

Μάλιστα προς επίρρωση των ισχυρισμών της η Τουρκία έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ένα ηχητικό της υποτιθέμενης προειδοποίησης προς τους ρώσους πιλότους του πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες. «Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως» αναφέρεται σε αυτό, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι η απάντηση από την πλευρά των Ρώσων πιλότων δεν ήρθε ποτέ.