Δεν έχει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που μεταφέρουν τις νευρώσεις τους στο ποίμνιό τους, είπε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος δηλώνοντας ότι «φοβάται» τους υπερβολικά άκαμπτους… ιερωμένους οι οποίοι «δαγκώνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σας το λέω ειλικρινά: εγώ, φοβάμαι τους άκαμπτους κληρικούς! Απομακρύνομαι από αυτούς (…). Δαγκώνουν» ευφυολόγησε ο ποντίφικας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντας σε ένα συνέδριο.

Οι ιερείς δεν θα πρέπει να «ξεφορτώνουν» πάνω στους πιστούς τις «νευρώσεις» και την «αυστηρότητά» τους, συνέχισε, ζητώντας να δίνεται προσοχή σε ορισμένους «ασταθείς» επίδοξους κληρικούς.

Συχνά, τα ανέκδοτα του πάπα έχουν καταφανώς αντικληρικό περιεχόμενο και προκαλούν ιλαρότητα στο κοινό του.

«Αν είσαι άρρωστος, αν έχεις μια νεύρωση, να πας στον γιατρό… τον πνευματικό ή τον ψυχίατρο! Ο γιατρός θα σου δώσει χάπια. Όμως, σας παρακαλώ, να μην πληρώνουν οι πιστοί τις νευρώσεις των ιερέων», συνέχισε.

Η βασική αποστολή ενός ιερατικού σεμιναρίου είναι να ελέγξει την πνευματική αλλά και «τη σωματική και ψυχική» υγεία των υποψήφιων ιερωμένων, σχολίασε.

«Κάποιες φορές, υπάρχουν νέοι που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ψυχικά ασταθείς» και «αναζητούν ισχυρές δομές για να τους στηρίξουν». Οι δομές αυτές μπορεί για ορισμένους να είναι «η αστυνομία ή ο στρατός» και, για άλλους, η Εκκλησία, υπογράμμισε ο πάπας εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «πολλές ασθένειες έρχονται στην επιφάνεια αργότερα».

«Όταν ένας νέος είναι υπερβολικά άκαμπτος, φονταμενταλιστής, εγώ δεν του έχω εμπιστοσύνη. Από πίσω υπάρχει κάτι που και ο ίδιος δεν γνωρίζει. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!», προειδοποίησε.