Η έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρία συμβούλων PricewaterhouseCoopers (PwC) έδειξε ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους στη Βρετανία παραδέχεται ότι κάνει κοπάνα από τη δουλειά κυρίως επειδή την βαριέται.

Το ένα τρίτο των 1.190 ερωτηθέντων στην έρευνα που διεξήχθη από την PwC παραδέχτηκαν ότι έχουν πάρει άδεια λέγοντας κάποια δικαιολογία.

Αυτό προκάλεσε την εταιρία συμβούλων να πραγματοποιήσει και δεύτερη, ξεχωριστή έρευνα, στην οποία 1.200 άνθρωποι απάντησαν ότι έχουν κάνει κοπάνα.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% που παραδέχτηκαν ότι κάνουν κοπάνα απάντησαν ότι ως δικαιολογία δηλώνουν ασθένεια και 61% απάντησαν ότι δεν πηγαίνουν στη δουλειά γιατί βαριούνται ή έχουν κατάθλιψη.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 15% εκείνων που δεν πάνε στη δουλειά αισθάνονται ότι δουλεύουν σκληρά και δικαιούνται να έχουν ελεύθερο χρόνο, ενώ το 21% δηλώνουν ασθένεια για να ασχοληθούν με “οικογενειακές υποχρεώσεις.”

«Οι αδικαιολόγητες απουσίες κοστίζουν στις βρετανικές επιχειρήσεις περίπου 32 δισ. λίρες (51,6 δισ. δολάρια) τον χρόνο, αλλά η έρευνά μας συμπεραίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής απώλειας μπορεί να αποφευχθεί. Αν οι εργαζόμενοι βαριούνται ή θλίβονται εξαιτίας της δουλειάς τους, οι εργοδότες πρέπει να σκεφτούν δημιουργικά με ποιόν τρόπο θα τους δελεάσουν» λέει το στέλεχος της PwC, Νιλ Ρόντεν.

Τέσσερις στους δέκα κοπανατζήδες προσποιούνταν ότι είχαν συμπτώματα αδιαθεσίας στο γραφείο πριν δηλώσουν ασθένεια και οι μισές από τις δικαιολογίες περιελάμβαναν «γαστρεντερικά» προβλήματα.

Υπήρχαν βέβαια και οι πιο ευφάνταστες δικαιολογίες, όπως: «έπεσα από την σοφίτα του σπιτιού» και «ξυλοκοπήθηκα από έναν άγνωστο».

Αλλά και τα κατοικίδια φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στις δικαιολογίες, περισσότερο οι σκύλοι αλλά και οι παπαγάλοι και τα χάμστερ.