Το Παρίσι καταδίκασε σήμερα την ανακοίνωση της Τεχεράνης για εγκατάσταση νέων ταχύτερων συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος.

«Το Ιράν επιδόθηκε σε μια νέα πρόκληση με την ανακοίνωση της προσεχούς εγκατάστασης συσκευών φυγοκέντρησης νέας γενιάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Πρόκειται για μια νέα παραβίαση των έξι αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) και των δέκα αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Καθώς προστίθεται στις ανακοινώσεις για τριπλασιασμό της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20%, επιβεβαιώνει σαφώς τις υποψίες της ΙΑΕΑ και της διεθνούς κοινότητας για τους σκοπούς ενός προγράμματος που δεν έχει καμία αξιόπιστη προοπτική όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», συνέχισε.

«Η πρόκληση αυτή προστίθεται επίσης σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών (πυραύλων) που έγιναν από το Ιράν τον περασμένο Ιούνιο, όπως και μια νέα δοκιμή πυραύλου το Μάρτιο του 2011», προσέθεσε, καταδικάζοντας τη στάση αυτή η οποία «θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Το Ιράν διαθέτει σήμερα περίπου 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης πρώτης γενιάς για τον εμπλουτισμό ουρανίου στον πυρηνικό του σταθμό στη Νατάνζ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι ιρανοί ηγέτες έχουν ανακοινώσει επανειλημμένως εδώ και έναν χρόνο ότι γίνονται εργασίες για την κατασκευή συσκευών φυγοκέντρησης νέας γενιάς που θα μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο με έως και την πενταπλάσια ή εξαπλάσια ταχύτητα.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Τεχεράνη δεν διευκρίνισε πού θα τοποθετηθούν οι συσκευές αυτές φυγοκέντρησης νέας γενιάς, ούτε αν θα εξυπηρετήσουν στην παραγωγή ουρανίου χαμηλού ή υψηλού βαθμού εμπλουτισμού.