Ο Πολ Ράιαν, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε σήμερα η χώρα του να αναστείλει το πρόγραμμα υποδοχής των Σύρων προσφύγων, λόγω του φόβου ότι οι τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι διείσδυσαν στα πλήθη των προσφύγων που εισήλθαν στη Γαλλία.

«Η χώρα μας παραμένει μια φιλόξενη χώρα αλλά δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν τη συμπόνια μας. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο το να λάβουμε προληπτικά μέτρα παρά να πολεμήσουμε» δήλωσε ο Πολ Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Καπιτώλιο.

«Εκτιμάμε ότι είναι συνετό και υπεύθυνο να υπάρξει μια αναστολή υπό αυτό το πρίσμα του προγράμματος υποδοχής προσφύγων, προκειμένου να εξακριβώσουμε εάν τρομοκράτες επιχειρούν να παρεισφρήσουν στον πληθυσμό των προσφύγων» επισήμανε ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σύντομα τάχθηκε στο πλευρό πολλών κυβερνητών αμερικανικών πολιτειών που γνωστοποίησαν στο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την άρνησή τους να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία, αφού ένα συριακό διαβατήριο, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επαληθευτεί, εντοπίστηκε κοντά σε έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Σταντ ντε Φρανς.

Ωστόσο καθώς οι κυβερνήτες των πολιτειών δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις σε ζητήματα μετανάστευσης, το Κογκρέσο όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να εγκρίνει ένα νόμο που θα περιόριζε τη δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδίδει άδειες θεώρησης εισόδου (visa) στους Σύρους πρόσφυγες.

Ο Πολ Ράιαν ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από τους προέδρους των αρμόδιων επιτροπών (Εξωτερικές υποθέσεις, άμυνας, πληροφοριών…) προκειμένου να καταρτίσουν ένα νομοσχέδιο «με στόχο να ανταποκριθούν στην προσφυγική συριακή κρίση».

Αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο από αυτή την εβδομάδα, τονίζεται.