Η δύναμη του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της Αϊτής ανέπτυξε 2.100 στρατιώτες σε διάφορες παραγκουπόλεις στην πρωτεύουσα της χώρας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και η αναρχία που επικρατεί σε αυτές.

Η επιχείρηση, που άρχισε στα τέλη της εβδομάδας, έχει στόχο την παροχή υποστήριξης στην αστυνομία της χώρας και του ΟΗΕ και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμα.

Η Επιχείρηση Φοίνιξ έχει επίσης στόχο να διευκολύνει τις προσπάθειες να αδειάσουν οι δρόμοι των συνοικιών Σιτέ Σολέιγ, Μαρτισάν και Μπελ Άιρε από σκουπίδια και συντρίμμια.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα στην αμερικανική ήπειρο, πασχίζει ακόμα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του Ιανουαρίου του 2010, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 220.000 ανθρώπων.

Η χώρα δεν έχει καταφέρει παράλληλα να ξεπεράσει την επιδημία χολέρας που τη σαρώνει από τον Οκτώβριο, έχοντας στοιχίσει τη ζωή 5.600 ανθρώπων και έχοντας προσβάλει 400.000 πολίτες. Καθημερινά σημειώνονται 800 νέα κρούσματα, εκτιμά το υπουργείο Υγείας.