Σημαντική μείωση της δημοτικότητας του Μπαράκ Ομπάμα στον αραβικό κόσμο καταγράφει δημοσκόπηση του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Δύο χρόνια μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Κάιρο στην οποία έκανε έκκληση για μια «καινούργια αρχή» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των 4.000 ερωτηθέντων στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι ο Ομπάμα δεν εκπλήρωσε τις ελπίδες τους όπως είχε υποσχεθεί τον Ιούνιο του 2009 στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στη Σαουδική Αραβία, το 30% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια ήταν 41%. Στην Αίγυπτο μόνο το 5% έχει θετική γνώμη για τις ΗΠΑ ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό έφτανε το 30%. Στο Μαρόκο το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 55% μέσα σε δύο χρόνια φτάνοντας μόλις το 12%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα χειρίστηκε τα βασικά θέματα στη Μέση Ανατολή δεν βελτίωσε τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον αραβικό κόσμο.

Τα δύο ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκαν και ξόδεψαν σημαντική ενέργεια οι ΗΠΑ, το Παλαιστινιακό και σχέσεις με τους μουσουλμάνους, είναι εκείνα για τα οποία η κυβέρνηση Ομπάμα πήρε τον “χειρότερο βαθμό”, υπογραμμίζουν οι ερωτηθέντες.

Λιγότερο από 9% όσων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίστηκε με επιτυχία τα δύο αυτά θέματα.