Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο πλαίσιο της έρευνας για τη βίαιη τιμωρητική αποστολή στο Βουκουρέστι που είχαν πραγματοποιήσει το 1990 ανθρακωρύχοι, ανακοίνωσε σήμερα η ρουμανική εισαγγελία.

«Ο κ. Ιλιέσκου ενημερώθηκε για την έναρξη διώξεων σε βάρος του», δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο 85χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος πέρασε μία ώρα το πρωί στην εισαγελία, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον περίμεναν κατά την έξοδό του.

Ο Ιλιέσκου κατηγορείται ότι κάλεσε χιλιάδες ανθρακωρύχους στο Βουκουρέστι για να καταστείλει μέσω αυτών ένα κίνημα της αντιπολίτευσης, η οποία είχε αποκλείσει επί πολλές εβδομάδες το κέντρο της πόλης στα μέσα του 1990, έξι μήνες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η βίαιη καταστολή της διαδήλωσης, που είχε οργανωθεί στην πλατεία του Πανεπιστημίου, είχε αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και περίπου χίλιους τραυματίες, τρεις από τους οποίους είχαν τραυματισθεί από σφαίρες», ανέφερε η εισαγγελία.

Ο τότε επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SRI) Βίργκιλ Μαγκουρεάνου κατέθεσε από την πλευρά του επίσης σήμερα στους εισαγγελείς για τον ρόλο του στα γεγονότα αυτά που είχαν αμαυρώσει την εικόνα της Ρουμανίας.