Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να πάρουν μέρος για πρώτη φορά στη σύνοδο της διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν προσκληθεί ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι θα συμμετάσχουν, όμως δεν μας έχει δοθεί καμία πληροφορία για να γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο», δήλωσε ο Σελτζούκ Ουνάλ σε συνέντευξη Τύπου.

Η διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία δημιουργήθηκε στις 29 Μαρτίου στο Λονδίνο, περιλαμβάνει όλες τις χώρες οι οποίες παίρνουν μέρος στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η Ρωσία απείχε στη διάρκεια της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την απόφαση που άνοιξε το δρόμο για τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη και από τότε επικρίνει τους στόχους και την ένταση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα από την πλευρά της διατηρεί τη στάση της μη-επέμβασης στη σύγκρουση, όμως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών μεταξύ κινέζων αξιωματούχων και εκπροσώπων των λίβυων εξεγερμένων.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και οι ομόλογοί της τής Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, του Μαρόκου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Ουνάλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου επίσης αναμένονται στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου η επίλυση οικονομικών προβλημάτων των λίβυων εξεγερμένων θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα ο δεύτερος τη τάξει του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της Τρίπολης και να τα θέσει στη διάθεση των εξεγερμένων.