Σε περίπτωση που οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν σεβαστούν την εκεχειρία στη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη.

«Σε σχέση με το Ραμαζάνι (τον Αύγουστο) θα πρέπει να δούμε αν οι δυνάμεις του Καντάφι θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν και να προκαλούν απώλειες στο λαό της Λιβύης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν.

«Αν το κάνουν και πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, τότε πιστεύω ότι θα είναι απολύτως σωστό να συνεχιστεί η προστασία της ζωής (των αμάχων στη Λιβύη) και το ΝΑΤΟ θα κάνει χρήση της εντολής που έχει λάβει για να τους προστατεύσει», υπογράμμισε ο Μπράκεν.

«Μέχρι στιγμής το καθεστώς του Καντάφι έχει δείξει μία σοκαριστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Έχουμε δει να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες και να ρίχνει πυραύλους από τζαμιά. Για όσο διάστημα συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι απειλές, η αποστολή του ΝΑΤΟ θα είναι να προστατεύει τους αμάχους στη Λιβύη», επεσήμανε από τη μεριά της η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα παράδοσης όπλων στους εξεγερμένους, η Λουνγκέσκου εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ δρα σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από τον ΟΗΕ.

«Αυτή η εντολή είναι απολύτως ξεκάθαρη: η προστασία των αμάχων» υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παράδοση όπλων δεν εμπεριέχεται σε αυτήν.

Εξάλλου η άφιξη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μίας αντιπροσωπείας του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, θα είναι «μία καλή ευκαιρία να τους ακούσουμε» επεσήμανε η εκπρόσωπος.

«Θα συμμετάσχουν σε μία άτυπη συνάντηση του ΝΑΤΟ, στην οποία θα πάρουν μέρος οι 28 πρεσβευτές των χωρών μελών της Συμμαχίας και θα έχουν μία σύντομη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Άντερς Φο Ράσμουσεν. Αυτό θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς βλέπουν την κατάσταση στο έδαφος και στο ΝΑΤΟ να εξηγήσει πώς δρα για να εκπληρώσει την εντολή του ΟΗΕ», εκτίμησε η Λουνγκέσκου.

Όσον αφορά τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη επεσήμανε: «Όπως είπαμε εξ αρχής πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτή την κρίση και όσο πιο σύντομα έρθει τόσο το καλύτερο».

«Η Ομάδα Επαφής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναζήτηση πολιτικής λύσης η οποία θα απαντά στις νόμιμες προσδοκίες του λιβυκού λαού», σύμφωνα πάντα με την Λουνγκέσκου.