Ο πόνος είναι μεγάλος και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τα αίτια της χθεσινής τραγωδίας στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης. Την ίδια ώρα μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία ενώ το νησί βρίσκεται υπό την απειλή ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι κυπριακές αρχές αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για το πόσο θα κοστίσει η οικονομική καταστροφή και το πώς θα πληρωθεί το τίμημα.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές και την ίδια ώρα σοβαρός είναι ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο. Χθες, σε χρόνο ρεκόρ, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν στην οικονομία.

Επιχειρήσεις και πολίτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την παροχή νερού με το σταγονόμετρο και ρεύματος με δόσεις, προβλήματα που δυσκολεύουν πολύ την τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού.