Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξή του στο NBC σήμερα, δήλωσε πως ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταβάλει προσπάθειες για να πετύχει τη «μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία» με το Κογκρέσο για το ζήτημα του χρέους.

Επιπλέον, ο Γκάιτνερ υπογράμμισε πως αν το ομοσπονδιακό όριο δανεισμού δεν αυξηθεί ως τις 2 Αυγούστου και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία».

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία των ΗΠΑ, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ένα κομμάτι της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Ο Μακόνελ μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», είπε επίσης πως θέλει να υπάρξει συμφωνία για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους, αλλά χωρίς να υπάρξει άνοδος των επιτοκίων. Ο ίδιος επισήμανε πως κανείς στο Κογκρέσο δεν μιλάει για μη αύξηση του ορίου δανεισμού και δεν επιθυμεί η χώρα να αφεθεί στο χρέος της