Την καταστροφή της Αψίδας του Θριάμβου στην αρχαία πόλη της Παλμύρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιβεβαιώνει ένα βίντεο που απέκτησε το Associated Press.

Στο βίντεο καταγράφονται οι ζημιές που υπέστη το σημαντικό μνημείο, ηλικίας 2.000 ετών, μετά την ανατίναξη από τους τζιχαντιστές.

Η ανατίναξη της Αψίδας του Θριάμβου προκάλεσε παγκόσμια οργή. «Αυτή η νέα καταστροφή δείχνει μέχρι ποιου σημείου τρομοκρατούνται οι εξτρεμιστές από την ιστορία και τον πολιτισμό και το εμφανίζουν έτσι όπως είναι οι ίδιοι: μια ξεκάθαρη έκφραση μίσους και άγνοιας», έχει δηλώσει η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Η Αψίδα ήταν το σύμβολο αυτής της αρχαίας πόλης της ρωμαϊκής εποχής που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε με εκρηκτικά την Αψίδα του Θριάμβου, ένα μνημείο που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) και βρισκόταν στην αρχή της περίφημης οδού με τους κίονες. Αφότου κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο, λόγω της αποχώρησης του συριακού στρατού από την περιοχή, οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει δύο ναούς -μεταξύ αυτών και εκείνον του θεού Βήλου- και τους τρεις ωραιότερους ταφικούς πύργους της Παλμύρας.