Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρήκαν τις σορούς 900 ανθρώπων, οι οποίες φαίνεται να ανήκουν σε Κούρδους που δολοφονήθηκαν από τον Σαντάμ Χουσέιν, σε έναν ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε κοντά στην Ντιουανίγια.

Οι σοροί ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Σαναφίγια, 70 χιλιόμετρα από την Ντιουανίγια, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκετα 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

«Οι 900 σοροί ήταν θαμμένοι σε μία τάφρο», δήλωσε ο Ντάχιλ Σαϊχούντ, τοπικός αξιωματούχος της επιτροπής Δικαιοσύνης και Ευθύνης η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό πρώην μελών του κόμματος Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσέιν, και με «τη δημοσιοποίηση των εγκλημάτων του καθεστώτος του Σαντάμ».

«Οι πρώτες ενδείξεις μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για Κούρδους. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο της Νατζάφ για να γίνει η ταυτοποίησή τους», πρόσθεσε.

Τα θύματα ενδέχεται να δολοφονήθηκαν τη δεκαετία του 1980 οπότε ο πρώην δικτάτορας είχε εξαπολύσει μία αιματηρή εκστρατεία εναντίον των Κούρδων που επιθυμούσαν την αυτονομία τους.

Τον Απρίλιο οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ανακάλυψαν ακόμη έναν ομαδικό τάφο, στον οποίο βρίσκονταν 800 σοροί, ανάμεσά τους και γυναικών και παιδιών, στη δυτική επαρχία Ανμπαρ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.