Την απόφασή του να σταματήσει την προσπάθεια για την πρώτη αναρρίχηση στο Έβερεστ μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο Ιάπωνας ορειβάτης Νομποκάζου Κουρίκι, ο οποίος έχασε εννέα από τα δάχτυλά του εξαιτίας κρυοπαγήματος κατά την προηγούμενη απόπειρά του να κατακτήσει το Έβερεστ το 2012.

Ο 33χρονος ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook νωρίς σήμερα το πρωί ένα μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να κατέβει».

Ήταν ο μοναδικός ορειβάτης που θέλησε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου αυτό το φθινόπωρο. Συνοδευόμενος από ομάδα κατάφερε να αναρριχηθεί ως τον καταυλισμό 2 που βρίσκεται περίπου στα 6.400 μέτρα, ενώ στη συνέχεια θα κατέβαινε μόνος.

«Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, όμως μου πήρε πολύ χρόνο να προχωρήσω εξαιτίας του πυκνού χιονιού. Συνειδητοποίησα ότι αν συνέχιζα δεν θα μπορούσα να επιστρέψω, οπότε αποφάσισα να κατέβω», εξήγησε ο Κουρίκι. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που προσπαθούσε να κατακτήσει το Έβερεστ.

Δεκαοκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Απρίλιο εξαιτίας μιας τεράστιας χιονοστιβάδας που δημιουργήθηκε από τον σεισμό που έπληξε το Νεπάλ. Η τραγωδία αυτή οδήγησε εκατοντάδες ορειβάτες να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα.

Εξάλλου ο θάνατος 16 σέρπα από χιονοστιβάδα το 2014 είχε αναστείλει τις αναρριχήσεις τη χρονιά εκείνη.

Ο σεισμός της 25ης Απριλίου προκάλεσε τον θάνατο περίπου 8.900 ανθρώπων στο Νεπάλ. Χιονοστιβάδα στο Έβερεστ κατέστρεψε το δημοφιλές μονοπάτι Λάνγκτανγκ, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για το τουριστικό μέλλον της χώρας.