Να ζητήσει «συγγνώμη» κάλεσε τη Σαουδική Αραβία ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά την τραγωδία που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 144 Ιρανοί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα τη Τεχεράνη.

«Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αντί να επιστρέφουν τη μπάλα θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από τη μουσουλμανική κοινότητα και τις οικογένειες των θυμάτων, να αποδεχθούν την ευθύνη τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Χαμενεΐ όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna.

«Το θέμα δεν θα ξεχαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, τουλάχιστον 144 Ιρανοί σκοτώθηκαν στην τραγωδία, ενώ περισσότεροι από 300 εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Ο ισλαμικός κόσμος έχει πολλά ερωτήματα. Ο θάνατος περισσότερων από 1.000 ανθρώπων δεν είναι μικρό πράγμα. Οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό», επεσήμανε ο Χαμενεΐ, επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις πολλών Ιρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τους χίλιους.

Η Τεχεράνη έχει καλέσει τον Σαουδάραβα επιτετραμμένο τρεις φορές για να ζητήσει από το Ριάντ μεγαλύτερη συνεργασία για την τραγωδία, ενώ το ιρανικό κοινοβούλιο θα συγκαλέσει  κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για να εξετάσει πώς θα κινηθεί νομικά αναφορικά με το ζήτημα.