Το Βελιγράδι δεν θα απαντήσει στα νέα μέτρα κατά της Σερβίας που επέβαλε η κροατική κυβέρνηση, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις του στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό B92 για την κρίση στα σύνορα Σερβίας και Κροατίας.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν επιθυμεί να απαντήσει στην απόφαση της Κροατίας να μην επιτρέπει την είσοδο σερβικών οχημάτων και επιβατών με σερβικό διαβατήριο.

«Σε οικονομικά μέτρα μπορεί να υπάρξει απάντηση, στην παραφροσύνη με κανέναν τρόπο» υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Κροατίας είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στη Σερβία, ανεξάρτητα από τα μέτρα της κροατικής κυβέρνησης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί τα μέτρα της κροατικής κυβέρνησης και ότι θεωρούσε πως ήταν μακρινό παρελθόν οι καιροί που κάποιος έμπαινε σε λεωφορείο και ξεχώριζε τους ταξιδιώτες, τους ανάγκαζε να εγκαταλείψουν το όχημα, επειδή είχαν κάποιο διαβατήριο.

«Δεν θα σταματήσουμε κανέναν Κροάτη υπήκοο» είπε ο κ. Βούτσιτς.

«Εμείς στα νέα μέτρα δεν έχουμε απάντηση» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι δεν φέρεται κανείς στην Ευρώπη με τον τρόπο, με τον οποίο συμπεριφέρεται η Κροατία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Έλμαρ Μπροκ, έναν από τους στενότερους συνεργάτες της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος τόνισε ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κροατική κυβέρνηση.

Επισήμανε ότι η Σερβία, τέσσερις μέρες μετά την επιβολή οικονομικών μέτρων από την Κροατία, αναγκάστηκε να απαντήσει στον αποκλεισμό και ότι «όλοι στον κόσμο το καταλαβαίνουν αυτό».

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Σερβία και η Κροατία να «τοποθετούνται στο ίδιο καλάθι» και πρόσθεσε ότι αυτό δεν το κάνουν ούτε ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι ή ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε, μπροστά σε εκπροσώπους της Κροατίας, ότι η Σερβία δεν έχει καμία ευθύνη και ότι η ευθύνη είναι στην κροατική πλευρά» είπε ο κ. Βούτσιτς, ο οποίος τόνισε ότι μίλησε νωρίτερα σήμερα με ευρωβουλευτές.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι «σοκαρίστηκε», όταν άκουσε ότι οι συνοριακές αρχές της Κροατίας σταμάτησαν ένα λεωφορείο με επιβάτες από τη Σερβία και δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στην Κροατία.

«Δεν ήταν δύσκολο να του τηλεφωνήσω, όταν ξεκίνησαν την εφαρμογή των μέτρων, αλλά τώρα πρέπει να δω αν υπάρχει λογική» τόνισε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι οι πολίτες της Κροατίας είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στη Σερβία και ότι δεν θα διακοπεί η επιβατική κίνηση.

«Οι πολίτες της Σερβίας μπορούν επίσης να είναι ήρεμοι και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με κανένα τρόπο δεν προκαλέσαμε κάτι» είπε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι αναμένει να ακολουθήσει» νέα αποφασιστική και σαφής απάντηση της ΕΕ» και ότι το πρόβλημα θα λυθεί.