Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και η ροή τους μπορεί να σπάσει σε νέες διαδρομές, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αδράξει μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να επιλύσει την προσφυγική κρίση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε ότι οι σύνοδοι των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών την Τρίτη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη θα είναι «κρίσιμα σημαντικές».

«Αυτές οι περιστάσεις μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια θετική, ενιαία και συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση αυτή. Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Κροατία είναι σοβαρά ανησυχητική. Έχουμε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους που έχουν έρθει από τις 8 ή 9 σήμερα το πρωί. Πολύ λίγη βοήθεια ήταν διαθέσιμη», δήλωσε ο Έντουαρντς στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να επιλύσει ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Το κλείσιμο των συνόρων εξέτρεψε τις μεταναστευτικές ροές από την Ουγγαρία, όπου οι αρχές χρησιμοποίησαν τακτικές τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «σκληρές και ξενοφοβικές», στην Κροατία.

«Αν οι δρόμοι κλείσουν σε ένα μέρος θα δείτε σίγουρα τους ανθρώπους να μετακινούνται σε άλλες διαδρομές αλλού. Έχουμε ήδη δει περιπτώσεις ανθρώπων που φθάνουν στο Μπρίντιζι στην Ιταλία από την Τουρκία. Μπορείτε να δείτε περισσότερους ανθρώπους να έρχονται από τη διαδρομή Λιβύη-Ιταλία. Το κλείσιμο των συνόρων δεν λύνει στην πραγματικότητα τίποτε απολύτως, απλώς το σπρώχνει κάπου αλλού».

Ο Έντουαρντς είπε ότι η UNHCR παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σλοβενία, την Αυστρία και την Κροατία, αλλά η πίεση θα μπορούσε να επιστρέψει στη Σερβία, αν ο αριθμός των μεταναστών εκεί συγκρατηθεί.

«Αν σπρώξεις τους ανθρώπους σε διαφορετικές κατευθύνσεις καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς το πρόβλημα», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η UNHCR μπορεί να βοηθήσει να δρομολογηθούν τρένα για να μεταφέρουν πρόσφυγες μέσω της Ουγγαρίας και της Αυστρίας κατευθείαν στη Γερμανία, είπε πως η UNHCR επιθυμεί μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση παρά μία «έλξη προς μία ή δύο χώρες όπου η κατάσταση μπορεί τελικά να γίνει μη διαχειρίσιμη».